Ondanks daling autoschades premies omhoog

Autoverzekeraars hebben dit jaar de premies voor de WA beperkt casco-verzekering verhoogd. Waar de gemiddelde premie vorig jaar nog met 8 procent daalde, stijgt die dit jaar met bijna 5 procent, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl. Consumenten betaalden in 2020 gemiddeld 480 euro voor hun verzekering; nu 20 euro meer. De premies voor WA- en WA volledig casco-verzekeringen zijn vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met de gemiddelde premie in 2020.

Premiestijging komt onverwachts

De premiestijging van de WA beperkt casco-verzekering komt onverwachts volgens de vergelijkingssite, aangezien er het afgelopen jaar minder werd gereden vanwege corona en ook het aantal autodiefstallen is gedaald. De premiestijging is dan ook opmerkelijk. “Bij WA beperkt casco- en WA volledig casco-dekkingen wordt diefstal altijd vergoed. Het effect van het gedaalde aantal autodiefstallen moet je daarom terugzien in de premies van deze dekkingen.”

Minder kilometers gereden

Dat minder automobilisten vorig jaar minder kilometers maakten, is in zijn optiek een factor die ervoor zorgt dat de schaderisico’s voor verzekeraars lager zijn dan de voorgaande jaren. “In principe moeten verzekeraars dit doorberekenen in de premies, dus wij verwachten daarom ook dat de WA beperkt casco-verzekeringen het komende halfjaar weer een daling laten zien.”

Premies WA-verzekeringen vrijwel gelijk.

Na jaren van stijging blijven de premies van WA-verzekeringen voor het tweede jaar op rij vrijwel gelijk. Na een forse stijging in 2018 en 2019, maar ook eind 2020, laten de cijfers uit het onderzoek zien dat de gemiddelde premie voor een WA-dekking stabiliseert. “De premies zijn tussen 2018 en 2019 flink gestegen. Dat is logisch, want WA-verzekeringen staan er al jaren om bekend dat ze minder winstgevend zijn voor verzekeraars dan andere dekkingen”. “De WA-dekking was zelfs jarenlang verlieslatend: de premies leverden minder op dan het bedrag dat jaarlijks werd uitgekeerd aan klanten. De premies moesten dus omhoog, maar in 2020 zette de daling in en inmiddels zijn de premies gestabiliseerd. We verwachten dat dit de komende jaren zo blijft.”