Nederlanders huiverig en onwetend over ‘klimaatklaar’ maken van woning

De meeste Nederlanders willen hun huis aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, maar ze weten niet goed hoe dat kan en zien ervan af vanwege de kosten. Dat blijkt uit de eerste Klimaat Adaptatie Monitor, een onderzoek van verzekeraar Achmea.

Een kwart van de Nederlanders weet niet wat wordt bedoeld met klimaatbestendiger wonen, blijkt uit de monitor. Van veel maatregelen hebben maar weinig mensen gehoord, bijvoorbeeld van zonwering en gevelbegroeiing om hitte uit huis te houden of groene daken om neerslagschades te voorkomen.

Hoge kosten

De monitor laat verder zien dat Nederlanders verwachten steeds vaker overlast te zullen ondervinden van extreme temperaturen of hevige regenval. Een op de drie mensen heeft nu al de woning klimaatbestendig gemaakt, bijvoorbeeld door betere isolatie. Dat anderen de stap niet zetten komt volgens Achmea vooral omdat ze denken dat het te duur is.

Informatiebehoefte

De meeste mensen hebben nooit informatie over het onderwerp ontvangen, terwijl ze er wel behoefte aan hebben. Iets meer dan een op de drie ondervraagden vindt dat de gemeente hen moet informeren over klimaatbestendig wonen. Zo’n 72 procent vindt het klimaatbestendiger maken van woningen een taak van de overheid.