Koffie met cake wordt borrel met hapje

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een persoonlijkere, meer informele en intieme uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek door vergelijkingssite Uitvaartverzekeringwijzer.nl naar de uitvaartwensen onder ruim 2.300 Nederlanders. Hoewel de uitvaartwensen zowel per provincie als per leeftijd verschillen, willen de meeste Nederlanders een informele crematie in een intieme setting en daarna een toost op het leven.

Van de ondervraagden liet 70% weten dat ze gecremeerd willen worden. Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf, wat bij begraven een rol speelt. Opvallend is dat cremeren in de provincie Limburg (78,8%) het meest populair is en in Drenthe het minst. In Drenthe geeft slechts 54,9% aan gecremeerd te willen worden.

In de leeftijdscategorie 18-30 jaar is cremeren het meest populair. Maar liefst 84,2% geeft aan gecremeerd te worden. In de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 42,5%.

Koffie met cake

Het afsluitende kopje koffie met het beruchte plakje cake legt het in het onderzoek af tegen een afsluitende borrel met een hapje. Een toost op het leven wordt daarmee steeds populairder. De inwoners van Flevoland geven met 68,6% aan dat zij willen dat hun nabestaanden proosten. Zij worden op de voet gevolgd door Noord-Hollanders. Limburgers maken met 63,7% deze top 3 compleet. Alleen in de noordoostelijke provincies wordt de koffie nog steeds geprefereerd.

Fotoslideshow

Uit het onderzoek is gebleken dat 69,1% van de Nederlanders het liefst een informele uitvaart heeft. Hierbij wordt gedacht aan een uitvaart met een fotoslideshow , toespraken door vrienden en de favoriete muziek van de overledene.   Ook gaven veel mensen aan dat de kleding tijdens de uitvaart niet meer per se zwart en heel netjes hoeft te zijn. Vooral voor Limburgers hoeft het niet zo formeel, 81,3% kiest voor een informele uitvaart. In Friesland is dat anders. Daar geeft 62,4% juist de voorkeur voor een formeel afscheid.

Kist mag dicht

Uitvaartverzekeringwijzer.net deed tevens onderzoek naar de verschillen in vier leeftijdscategorieën. De groep 18-30 jaar heeft heel andere uitvaartwensen dan 75-plussers. Waar jongeren vooral kiezen voor een informeel en groots afscheid, een dichte kist en een borrel na de crematie, geeft de groep 75-plussers aan de voorkeur te hebben voor een intieme maar formele begrafenis en aansluitend een kopje koffie. Eén wens delen ze: de kist mag dicht.