Private-lease-auto drukt zwaar op hoogte hypotheek

De meeste consumenten weten dat een telefoonabonnement van invloed kan zijn op de leencapaciteit voor een hypotheek. Dat ditzelfde geldt voor private (auto) lease is evenwel veel minder bekend. Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

“Huizenkopers melden een dergelijke leaseovereenkomst daarom nog wel eens in een laat stadium. Hoewel er geen harde cijfers voorhanden zijn, merken wij een toename van klanten met een leasecontract. Tegenwoordig bij ongeveer 1 op de 6 consumenten, met name bij doorstromers. Onbegrip en teleurstelling is vaak het gevolg als blijkt dat de leencapaciteit fors te leiden heeft van de aangegane autolease, en zelfs aanschaf van een woning in de weg staat”, aldus de hypotheekketen.

Minder lenen

De Hypotheekshop geeft een voorbeeld: “Consument betaalt gedurende 36 maanden 250 euro per maand voor de private-lease-auto. Bij een inkomen van 40.000 euro en een rente van 2%, kan er in deze situatie 31.000 euro minder worden geleend voor een hypotheek (144.000 euro i.p.v. 175.000 euro). Als (grove) vuistregel geldt dat private lease de leencapaciteit op basis van het inkomen verlaagt met één of tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de auto. Dit is wel afhankelijk van de duur van het contract en het afgesproken aantal kilometers per jaar.”

Voortijdig beëindigen

“In de praktijk moet soms noodgedwongen worden besloten tot het voortijdig beëindigen van het lopende leasecontract. Net als bij het openbreken van een hypotheek (oversluiten), brengen aanbieders dan een vergoeding in rekening in verband met gederfde inkomsten. De hoogte van deze opzegvergoeding is onder meer afhankelijk van de resterende looptijd en het type auto, en bedraagt al gauw 1000 euro of een veelvoud daarvan. Het zou daarom een goede ontwikkeling zijn als de voorlichting bij het aangaan van een leasecontract aandacht heeft voor de gevolgen voor het aangaan van toekomstige financieringen. Omdat de leasemaatschappij hier echter geen baat bij heeft, zal dit waarschijnlijk wettelijk moeten worden geregeld”, aldus De Hypotheekshop.

Bron: De Hypotheekshop