Nieuwe inkomensbepaling via UWV voor klanten in loondienst

Vanaf 1 oktober 2018, is het mogelijk om bij Helder Hypotheek gebruik te maken van de nieuwe Inkomensbepaling Loondienst. Om het loondienstinkomen te bepalen kunnen wij voor een beperkt aantal geldverstrekkers volstaan met een UWV verzekeringsbericht in plaats van de gebruikelijke werkgeversverklaring.

De voordelen voor onze klanten zijn: snelheid, gemak, correcte gegevens en zekerheid over het toetsinkomen.

Inkomensbepaling Loondienst

Uit de praktijk blijkt dat het ons vaak veel tijd kost om een werkgeversverklaring juist ingevuld en ondertekend bij een geldverstrekker te krijgen. De projectgroep Handig! heeft daarom de nieuwe Inkomensbepaling Loondienst op basis van het UWV verzekeringsbericht ontwikkeld, succesvol getest en live gezet. Deze nieuwe Inkomensbepaling Loondienst is te gebruiken voor alle personen met een huidig loondienstinkomen.

Handig! is een samenwerking tussen onder andere ABN AMRO, Florius, ING, Rabobank, NHG, UWV, IG&H en Verening Eigen Huis en Adviesbox, ons hypotheek berekeningsprogramma – onder regie van HDN (Hypotheek Data Netwerk).  Het doel is om het aanvragen van een hypotheek zo volledig mogelijk op basis van digitale, gevalideerde brondata te kunnen verrichten.

Deelnemers

Op dit moment kunnen wij bij de volgende aanbieders het toetsinkomen van mensen in loondienst laten bepalen op basis van het UWV verzekeringsbericht:

ING

Florius

ABN AMRO

Rabobank

De Nationale Hypotheek Garantie, (NHG) is in een vergevorderd stadium om deze nieuwe methode van toetsinkomen-bepaling voor loondienstinkomens (o.b.v. gegevens uit het UWV verzekeringsbericht) in haar Voorwaarden&Normen voor 2019 op te nemen. Dan zijn er zeker meer hypotheekaanbieders die hiermee gaan werken.

Project Handig! is een mooi initiatief en we kijken uit naar de mogelijkheden in de toekomst. We houden onze klanten natuurlijk op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.