Hypotheekbond: geldverstrekker moet wijzen op risicoklasse

Geldverstrekkers moeten actief communiceren welke risicoklasse van toepassing is wanneer sprake is van een risico-opslag op de hypotheekrente. Dat stelt Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond in een uitzending van het consumentenprogramma Radar. Ook vindt de bond dat banken klanten er actiever op moeten wijzen dat vaak voor niks een risico-opslag wordt betaald.

Hypotheekbond: geldverstrekker moet wijzen op risicoklasse

Onderzoek

Hypotheekverstrekkers hanteren vaak een risico-opslag wanneer de geldlening hoger is dan de waarde van het huis. Volgens onderzoek van de Hypotheekbond wordt in Nederland op jaarbasis € 750.000.000 te veel betaald aan risico-opslag. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde hypotheek van € 255.000 en een risico-opslag van 0,3 procent. Consumenten betalen daarmee per jaar € 750 tot 800 te veel aan rente.

Consument moet in actie komen

Consumenten moeten volgens Oversteegen echter nog te vaak zelf in actie komen wanneer de waarde van een woning is gestegen en er – wanneer de waarde van de woning hoger is dan de hypotheekschuld – geen grond meer is voor het betalen van een risico-opslag. Van de circa 40 tot 45 hypotheekverstrekkers vragen er 17 actief naar de waarde van de woning. “Veel doen dat nog niet.”

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een renteverlaging? Bel dan met Helder Hypotheek en plan een vrijblijvende afspraak in. Wij zoeken dan uit of er besparingsmogelijkheden zijn! Ons telefoonnummer is 0570-686822.

Bron: Radar, Hypotheekbond