Doorstroom 50-plusser cruciaal bij oplossen wooncrisis

Bij het oplossen van de wooncrisis is het van cruciaal belang dat 50-plussers kunnen doorstromen naar andere woningen. Veel aandacht gaat nu nog uit naar het bouwen van meer huizen bij het bestrijden van de krapte op de woningmarkt. Doordat de doorstroom van oudere huizenbezitters te weinig aandacht krijgt, dreigt nog meer “rampspoed” op de huizenmarkt.

Plannen te veel gericht op starters

De plannen te veel gericht zijn op starters en het bijbouwen van eengezinswoningen. Er te weinig oog zijn voor senioren die geen passende woning kunnen vinden. Hij voorspelt een nieuwe woningmarktcrisis voor de jaren 2030 tot en met 2060.

De ouderen zorgen er nu mede voor dat er een tekort aan woningen is. Als de ouderen doorstromen naar seniorenwoningen, betekent dit dat iedereen een plekje kan opschuiven, “van de middeninkomens tot de starters.”

Praktische belemmeringen

Veel ouderen lopen nu tegen praktische belemmeringen aan, zoals hoge huurtarieven of de vermogensrendementsheffing op de overwaarde die vrijkomt bij het verkopen van een huis. Ook ouderen die besluiten als twee alleenstaanden een huishouden te vormen, lopen tegen fiscale nadelen aan. Deze belemmeringen zouden met creatieve maatregelen weggenomen moeten worden.

Noodzaak extra maatregelen

Het is noodzakelijk om extra maatregelen te treffen om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen. Onderzoek wees uit dat er meer woonvormen voor ouderen moeten komen om de doorstroming te stimuleren. Ook zou een zelfbewoningsplicht voor beleggers een deel van de oplossing kunnen zijn voor de crisis.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De politiek moet stilstaan bij de vraag hoe de crisis op de woningmarkt zo ver heeft kunnen komen. De vraag daarbij is vooral of maatschappelijke ontwikkelingen, zoals immigratie, vergrijzing, de toename van eenpersoonshuishoudens en de stikstofproblematiek goed zijn ingeschat.